Terug naar overzicht

De oplossing van Rianne

oplossing van
Selina van Loon01 July 2021
  • Deel:

Wie dan leeft, wie dan zorgt
Wat begint met een aanvraag tot rood staan bij de bank, eindigt jaren later met schulden bij de zorgverzekeraar, telefoonprovider en postorderbedrijven. Resultaat: €9.000 schuld vanwege opgestapelde rekeningen, rentes en incasso’s. Nadat Rianne (25) jarenlang haar kop in het zand stak, is het haar moeder die aan de deur klopt voor hulp.

Foto hulp bij schulden

Op de pof

Rianne: “Nieuwe kleding maakt mij gelukkig. De laatste trends: ik volg ze allemaal op de voet via social media. Door mijn bijbaan in de zorg verdiende ik niet genoeg om mijn favoriete kledingstukken te kopen. Rood staan bleek een simpele manier om aan geld te komen. Slechts een paar drukken op de knop leverde mij toegang tot een extra bedrag van €1000. Tegelijkertijd ontdekte ik online shops waarbij je niet direct hoeft af te rekenen. Ik voelde hier niets van in mijn portemonnee.”

Rianne: “De schulden stapelden in rap tempo op en waren niet meer te overzien. Het is alsof er altijd een donkere wolk boven je hoofd hangt. Je durft het niet tegen familie of vrienden te zeggen. Ik schaamde mij en raakte depressief. Ondertussen vielen de rekeningen één voor één op de deurmat, mijn maag draaide zich telkens om.” Moeder Anke: “Ik had lange tijd niets in de gaten. Ze woonde op kamers en verdiende haar eigen geld naast haar studie. Ik had geen idee dat ze zoveel nieuwe kleding kocht. Ze liet mij doen geloven dat ze kleding leende van haar huisgenoten.”

Tot overmaat van ramp overleed plots de vader van Rianne. De man die altijd verantwoordelijk was voor de financiën in huis. De post van Rianne kwam nog altijd binnen op het ouderlijk adres, waar haar vader deze stapels post telkens naar haar kamer bracht. Totdat Anke de post van Rianne per ongeluk opende.

Anke: “Ik stond perplex. Het was een rekening van een online shop van een slordige €6000. Dit kon niet waar zijn. Ik dacht nog even dat dit verkeerd terecht was gekomen.” Anke besloot met Rianne in gesprek te gaan. Bovendien bleek haar zorgverzekering al tijden niet te zijn betaald. Dat is ook een apart verhaal: wanneer je zes maanden geen zorgverzekering betaald wordt de premie ineens dertig procent duurder. Dit was de druppel. Rianne had hulp nodig.”

Met de billen bloot

Samen met haar moeder klopte Rianne aan bij Faircasso, een sociaal incassobureau dat mensen overeind helpt in plaats van onderuit te halen. “Het roer moest om”, vertelt Rianne. Huilend aan de telefoon probeerde ze de situatie te schetsen. De stress, de schulden, het overlijden van haar vader. Het was haar allemaal te veel. Ze wist niet waar ze moest beginnen. De hulp van Faircasso bood haar stap voor stap begeleiding. Anke: “Het was een opluchting. Een instantie dat een luisterend oor bood en op zoek ging naar échte oplossingen. Want, voor je goed en wel aan je volwassen leven bent begonnen heeft Rianne te maken met een schuld. En dat lost zich niet op door extra rekeningen te sturen. Ook helpen ze Rianne preventief, om zo schulden in de toekomst te voorkomen. Het doet pijn, om je kind zo in de problemen te zien. De torenhoge schuld drukt zwaar op onze gezondheid. We zaten in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.” Rianne: “Ik ben blij we bij Faircasso hebben aangeklopt, het was tijd om uit de ratrace te stappen. Geld bleek de regisseur van mijn leven. Schulden zijn zo gemaakt, juist ook als je jong bent. De gevolgen daarvan zijn jaren voelbaar. Online shoppen is verleden tijd. Voorheen maakte ik alles op, nu los ik maandelijks het bedrag af dat ik overhoud. Als iemand schulden heeft hoop ik dat ze bij Faircasso terechtkomen. Voor mij is er het licht aan het einde van de tunnel weer zichtbaar.”

oplossing van
Selina van Loon01 July 2021
  • Deel:
duim omhoog

Volg onze beweging naar eerlijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief - Het Goed Nieuwsbericht - en blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws over menselijk incasseren.

Door je aan te melden ga je akkoord met onze privacy voorwaarden