Dossier uitgelicht | #02

11-04-2019 |  Door: Daniel van der Graaff – Schuldhulpbegeleider

Heeft u onze schuldhulp-flyer wel eens gezien? We laten hem achter bij alle huisbezoeken die we doen. Zo ook bij Suzanne*, een 30-jarige alleenstaande moeder, werkzaam in de zorgsector met een schuld van €27.000. Ze zag de flyer op haar deurmat, raapte haar moed bij elkaar en kwam in actie.

Situatieschets

De gemaakte schuld bestond gedeeltelijk uit overbesteding, waarmee wij haar hebben geholpen door te bellen naar de betreffende instanties om tot een betalingsregeling te komen. Het grootste gedeelte van de schulden is ontstaan na het opzetten van een eenmanszaak. Suzanne had besloten om tijdelijk als ZZP’er in de zorg aan de slag te gaan. Echter, was zij al snel na het opstarten van haar eenmanszaak in loondienst gegaan bij een zorgverlener. Doordat zij over drie kwartalen van 2018 geen nihilaangifte had gedaan voor de omzetbelasting, werd zij voor €18.000 belast. Een bedrag wat voor haar niet meer te overzien was, ze kwam er alleen niet uit.

Samen zoeken naar een oplossing

In samenspraak met de belastingdienst hebben we tijdens een kantoorafspraak alle schulden in kaart gebracht. Daarna hebben we samen met Suzanne een nihilaangifte gedaan. Vervolgens hebben we een suppletie Btw-aangifte gedaan over de drie kwartalen van 2018. Na een aantal weken wachten, was er eindelijk reden voor een feest voor onze hulpvrager! De €18.000 werd, afgezien van de boetes voor te laat betalen, kwijtgescholden. Eerder was er voor één van de kwartalen al loonbeslag gelegd, dus onze cliënt kreeg ook nog eens €4.000 terug. Hiermee kon zij een groot gedeelte van de overige schulden ook afbetalen. Doordat de hulpvrager een dienstbetrekking had kon zij doorgaan met het afbetalen van haar betalingsregelingen.

Toekomstperspectief

Er was een behoorlijke inspanning nodig om Suzanne te helpen, maar met een flinke dosis doorzettingsvermogen hebben we samen veel bereikt. Van een flyer, een uitgestoken hand, naar een financieel zelfredzame vrouw die haar rekeningen kan betalen. Dat is waar we het voor doen!

 * De naam is  wegens privacyredenen veranderd.